Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Baltikum

Kan Baltstaterna äntligen få ha sin nyvunna frihet?

baltikum.jpg (34284 bytes) Ja den frågan tål att ställas. Baltikum är nu fritt efter 50 år av kommunistisk diktatur och totalitärt förtryck.Vi är många som är glada att dom nu är anslutna till Nato och EU. Jag är själv ingen EU-entusiast men i detta fall är jag för deras medlemskap.

Som en god vän från Hapsaalu i Estland sa för flera år sen till oss. Balternas tragiska öde är att dom har ryssen som granne. Baltikum utvecklas nu mer och mer till fria demokratier på både gott och ont, mest på gott förstås, för den kommunistiska tiden innebar inte bara ett förtryck av hela folken utan också en oerhörd social misär, fattigdom etc. Kommunism säger sig vilja hjälpa människor. Men reser man i Östeuropa så ser man på väldigt många håll en enorm fattigdom orsakat av Sovjetunionen. Ta ett ex, I Kohtla-Järve i norra Estland har sovjet skövlat och förstört mycket fin natur.Det är framförallt fosforitbrytningen i Kohtla-Järve som förstört fin natur.

Socialism skadeverkningar på människor som drabbats är enorma. Gjorde Baltstaterna rätt så skulle dom be om enorm ersättning för lidande under många år av sovjetisk ockupatition . Men Kreml skulle aldrig gå med på detta. Baltikum har nu mycket goda affärförbindelser med bla Sverige men även med många andra länder. Lettland har ju haft enorma svårigheter med ekonomin men tycks sakta men säkert ha fått ekonomin bättre nu. Estland har också haft sina svårigheter men är nu på rätt väg igen.Det kommer och ta lång tid och många år ännu men förhoppnigstvist kommer alla 3 baltstaterna att tvätta bort tyrranniets smuts från sin yta.

Baltikumdagen i Stockholm

Denna dag är värd att firas och det gjorde vi genom att bjuda in Balter boende i Sverige och Baltikum. Allianspartierna var närvarande bla Folkpartiets partiledare Jan Björklund.

Baltikumdagen firades eftersom det nu är 20 år sedan Baltikum blev självständigt från Sovjetunionen. Det var dansuppvisning, sång, instrumentalmusik etc etc. Här ser ni bilder från denna dag.

baltikumdagen4.jpg (62457 bytes)

baltikumdagen6.jpg (59290 bytes)

Här är bilder på Allianspolitiker.

baltikumdagen5.jpg (19769 bytes) baltikumdagen3.jpg (22977 bytes)

Statsminister Fredrik Reinfeldt höll ett fantastiskt tal om Balternas återvunna självständighet men gick också till angrepp mot tidigare Svenska regeringars passivitet mot baltstaterna.

Senare samma vecka hade vi Baltickedjan vid Berwaldhallen där fanns flaggor från baltstaterna. Vi höll varandra hand i hand och det var en fantastisk känsla som inte går att beskriva i ord.

Här ser ni också estniska flaggor vad baltickedjan och några som står i kedjan alla syns inte då den gick bort mot Berwaldhallen.

baltikumdagen.jpg (21569 bytes) baltikumdagen2.jpg (22849 bytes)

Patareifängelset i Tallinn

Patareifängelset i Tallinn var under Sovjettiden fängelse för oppositionella fångar men även för vanliga kriminella. Flera Estniska frihetskämpar har suttit här bla. Mart Niklus, Kalju Mätik, Lagle Parek, Heiki Ahonen, Jyri Kukk etc.

Patareifängelset hade också en mycket fruktad KGB förhörsledare som hette Erich Vallimäe, han hade bla hand om förhöret med Jyri Kukk. Patareifängelset ligger i Kopliområdet i utkanten av Tallinns statskärna.

Idag är fängelset museum men cellerna där fångarna satt är precis lämnat i samma skick som under Sovjettiden. Foton ni ser i bild är taget utifrån Patarei i nutid. Fotot ni ser på den röda dörren är den dörr som står beskriven i min bok "Mitt möte med KGB" jag blev mer eller mindre utslängd från den av en KGB man då jag 1981 sökter efter den Kristen fången Herbert Murd, han var med i Tallinns Metodistkyrka och hade under Sovjettiden åkt utanför Tallinn till pionjärläger och läst högt ur bibeln för dom. Det gillade inte KGB och han blev arresterad och förd till Patareifängelset. Jag fick då i uppdrag av Ants Kippar att besöka Patarei och fråga efter Herbert Murd.

När man går inne i fängelset slår en vidrig stank emot en och när man ser celllerna blir man mer eller mindre spyfärdig. Jag har efter Sovjets fall varit inne i Patareifängelset många gånger och kan säga att inte ens djur i Sveriges skulle hållas under sådana vidriga förhållanden. Då ska ni vet att så hölls fångarna i Patarei i värre förhållanden än djur hålls i Sverige. En del politiska fångar fördes sen till domstolen i Tallinn där dom ställdes inför rätta och sen togs dom tillbaka till Patarei för att senare föras till något arbetsläger eller mentalsjukhus inne i Sovjetunionen. Flera läger och fängelser samt mentalsjukhus gick under samlingsnamnet Uschrezdenie.