Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Frihetskämpar

Alexander Podrabinek
Alexander Solstjenitsyn
Andres Kung - Författaren och demokratiaktivisten
Ann-Mari Piret Lahti
Ants Kippar - Frihetskämpe här i Sverige för sina förtryckta landsmän
Arvo Pesti - Den Estniska frihetskämpen
Den Estniska oppositionen mot Sovjetmakten
Enn Tarto
Eve Pärnaste - Min vän dissidenten
Heiki Ahonen
Jyri Kukk
Kalju Mätik - Fd Gulagfången
Lagle Parek
Liu Xiaobo
Mart Olav Niklus
Michael Suprun
Nijole Sadunaite
Robert Waitmaa
Ulo Ignats
Vladimir Bukovksi


Ants Kippar - frihetskämpe här i Sverige för sina förtryckta landsmän

Låt mig här få presenter min kollega Ants Kippar som tyvärr gick ut tiden för många år sedan. Han skickade mig på alla underjordiska uppdrag till det Sovjetockuperade Estland mellan åren 1979-1983.

ants.jpg (7300 bytes) Kippar var ledare för `Hjälpcentralen för politiska fångar i Estland´ hans uppgift bestod bla i att få över paket med förnödenheter till fångarnas familjer medans fångarna satt i läger, fängelser etc etc. Kippar var avskydd av den sovjetiska ockupatitionsmakten i Estland. Men han gjorde en fantastisk insats för sin lidande landsmän.

Jag minns en gång så fick jag i uppdrag att ta med ett paket till Kippars faster i Tallinn. Paketet innehöll förnödenheter till fångarnas familjer och fångarna själv. Jag fick gå till henne på dagtid när jag var i Tallinn, sen på kvällen kom medlemmar ur opppositionen och hämtade paketet hemma hos hemma. Jag träffade inte oppositionen då allt för att undvika skuggning av KGB. Det var Ants Kippar som skickade mig på alla mina uppdrag. Han var mycket noga med vem han släppte in i lägenheten.

Han bodde komiskt nog granne med Sovjetunionens ambassad på Gjörwellsgatan i Stockholm, det berättas att när Kippar tog sin morgonpromenad så lade han in foton på estniska frihetskämpar som satt i läger, fängelser, etc emellan grindgallren på ambassadområdet.

Ants Kippar var mycket noga med sitt arbete, det var väl genomtänkt och planerat. Jag lärde mig själv väldigt mycket av Kippar och har honom och tacka för mycket. Han inspirerade verkligen mig, han var glad när jag lyckats. En gång tom när jag lyckats ta mig in i Patareifängelset och sen blivit mer eller mindre utkastad av KGB ropade Kippar högt när jag sen kom hem till honom för rapport. Helt otroligt du har gått in i drakens käftar och kommit ut därifrån helskinnad helt fantastisk, han var enormt glad. Orsaken till varför jag då gick in i Patarei var för att söka efter en Kristen dissident vid namn Herbert Murd.

Ants Kippar var en fantastiskt fin människa och med varm känsla för demokrati och mänskliga rättigheter, tyvärr fick inte många av hans landsmän uppleva detta. Men jag säger, det var en ära och glädje att få jobba för honom.