Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Frihetskämpar

Alexander Podrabinek
Alexander Solstjenitsyn
Andres Kung - Författaren och demokratiaktivisten
Ann-Mari Piret Lahti
Ants Kippar - Frihetskämpe här i Sverige för sina förtryckta landsmän
Arvo Pesti - Den Estniska frihetskämpen
Den Estniska oppositionen mot Sovjetmakten
Enn Tarto
Eve Pärnaste - Min vän dissidenten
Heiki Ahonen
Jyri Kukk
Kalju Mätik - Fd Gulagfången
Lagle Parek
Liu Xiaobo
Mart Olav Niklus
Michael Suprun
Nijole Sadunaite
Robert Waitmaa
Ulo Ignats
Vladimir Bukovksi


Den Estniska oppositionen mot Sovjetmakten

Det är för mig en stor ära att skriva denna artikel om den Estniska oppositionen mot Sovjetmakten. Många av min vänner är med här ja även jag själv. Vi arbetade på olika sätt. Jag från Sverige och mina vänner dissidenterna i Estland från just Estland.

Jag arbetade för oppositionen mellan åren 1979-1983, jag var själv arresterad av KGB sommaren 1980 i Tallinn. Min kontaktperson då var dissidenten Robert Waitmaa. Det var han som gav mig ett topphemligt dokument som jag sen smugglade ut ur Estland då. Mina vänner i oppositionen är bla Mart Niklus, Kalju Mätik, Heiki Ahonen. Lagle Parek, Pritt Silla, Eve Pärnaste, Tiit Madisson, Enn Tarto etc etc.

Man arbetade helt med demokratins regler skrev på protestlistor (Samizdat som cirkulerade runt i hela Sovjetunionen). Jag hjälpte så att säga den Estniska oppositionen vilket är en stor ära för mig. Man arbetade underjordiskt och som jag nyss skrev så hade man protestlistor. Under ockupatitionens första år så kämpade dom sk " Skogsbröderna" i dom Estniska skogarna med vapen i hand men detta motstånd tog snart slut, och sen tog det passiva motståndet vid.

En protestlista med namn kunde se ut på detta sätt.

Heiki Ahonen
Lagle Parek
Karin Inno
Urmas Inno
Priit Silla
Eve Pärnaste
Eva Ahonen

Flera Estniska dissidenter skickades bla till Serbskiinstitutet för behandling med psykofarmaka för och bryta ner deras motståndsvilja mot Sovjetmakten. Så gjordes bla med kollegan och vännen Kalju Mätik. oliktänkande betraktades alltid som en " Sinnessjukdom " av Sovjetmakten. Den Sovjetiska terrorn möttes av starkt motstånd, bla så besökte vid ett tillfälle Sovjetunionens Chef för KGB Juri Andropov och han blev mycket chockad då han såg hur starkt oppositionen mot Sovjetmakten var.


Den kände dissidenten Mart Niklus berättar att under tiden i arbetsläger så mognade hans moral mycket. Den kände dissdenten Tiina Hallinnk här i bild blev överkörd och dog för flera år sedan i Pirita utanför Tallinn. Man vet inte om det var en KGB provokation som utlöste det hela eller om det var en ren olyckshändelse. Den känd estniske frihetskämpen Mart Niklus har flera gånger kallats för Estlands svar på Nelson Mandela. Han har tillbringat över 20 år i Sovjetiska fängleser och arbetsläger i sin kamp för ett fritt Estland.

Dom arbetsläger och fängelser som fanns i Tallinn under Sovjettiden var bla Patarei som ni här ser i bild.


Tilseri arbetsläger var för politiska fångar och många läger och fängleser gick under samlingsnamnet Uchrezdenie. Det vaktorn som inte står på en så hög plats är vakttornet vid Patareifängelset. Det som står på en högre plats är vid arbetslägret Tisleri i Tallinn. Fängelsecellerna i bild där bakom satt politiska fångar.