Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Frihetskämpar

Alexander Podrabinek
Alexander Solstjenitsyn
Andres Kung - Författaren och demokratiaktivisten
Ann-Mari Piret Lahti
Ants Kippar - Frihetskämpe här i Sverige för sina förtryckta landsmän
Arvo Pesti - Den Estniska frihetskämpen
Den Estniska oppositionen mot Sovjetmakten
Enn Tarto
Eve Pärnaste - Min vän dissidenten
Heiki Ahonen
Jyri Kukk
Kalju Mätik - Fd Gulagfången
Lagle Parek
Liu Xiaobo
Mart Olav Niklus
Michael Suprun
Nijole Sadunaite
Robert Waitmaa
Ulo Ignats
Vladimir Bukovksi


Jyri Kukk

Jyri Kukk jobbade vid Tartus universitet på 70-80 talet. Han var forskare. Så fick han fram ett resultat och ville visade det för ledningen vid universitetet. Men på något sätt ville dom inte ta del av det hela. Jyri försökte hela tiden att få igenom sitt arbetsresultat som var mycket viktigt. Till slut så fick han sparken från Tartu Universitet.

Jyri och hans familj blev sedan bevakade av KGB, hans hus ställdes under bevakning och barnen Andres och Lisa samt hustrun Silvi fick känna på KGBs bevakning. Jyri säger själv. Jag trodde förut inte ett dugg på dom påstådda historierna om KGBs hemska sätt men när jag själv drabbades av dom förstod jag att det var sant.

Efter en tids problem med KGB blev så Jyri tillsammans med frihetskämpen Mart Niklus arresterad och bägge fördes till Patareifängelset i Tallinn. När hustrun Silvi kom på besök och fördes in i förhörsrummet så kom även Jyri dit in, och i rummet fanns också KGBs förhörsledare Erich Vallimäe. Jyri tittade på Silvi sen pekade han på Vallimäe och sa till Silvi. Prata inte ens med sådana skurkar. Jyri fördes så inför rätta i Tallinns domstol domare var Asta Tooming. Efter domen fördes både Jyri Kukk och Mart Niklus till olika läger. Jyri Kukk hade då redan inlett en hungerstrejk i protest mot KGBs behandling av honom. Hungerstrejken fortsatte i arbetslägret i Vologda.

I Mars 1981 dog så Jyri Kukk efter en längre tids hungerstrejk. David Willis från tidningen Christien science monitor skriver i sin dödsruna över Jyri Kukk följande rader. "I min hand har jag ett par tunna slitna bruna skinnhandskar,dom tillhör inte mig, dom tillhör en av dom modigaste människor jag någonsin har träffat,hans namn var Jyri Kukk, han fick inga rubriker i världspressen, han fick inget Nobelpris. Men han dog för att hans ögon var öppna för den totalitära diktatur som KGB och kommunistpartiet utövade i hans älskade hemland Estland. Han dog för denna sin tro på människans frihet".

Jyri Kukk efterlämnade hustrun Silvi samt barnen Andres och Lisa.