Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Frihetskämpar

Alexander Podrabinek
Alexander Solstjenitsyn
Andres Kung - Författaren och demokratiaktivisten
Ann-Mari Piret Lahti
Ants Kippar - Frihetskämpe här i Sverige för sina förtryckta landsmän
Arvo Pesti - Den Estniska frihetskämpen
Den Estniska oppositionen mot Sovjetmakten
Enn Tarto
Eve Pärnaste - Min vän dissidenten
Heiki Ahonen
Jyri Kukk
Kalju Mätik - Fd Gulagfången
Lagle Parek
Liu Xiaobo
Mart Olav Niklus
Michael Suprun
Nijole Sadunaite
Robert Waitmaa
Ulo Ignats
Vladimir Bukovksi


Fd Gulagfången Kalju Mätik

kalju2.jpg (14147 bytes) Kalju Mätik tillhör också dom som fått känna på den kommunistiska diktaturens terror. Kalju arresterades första gången 1974 då KGB kom hem till honom till hans hus i förorten Nömme utanför Tallinn. Det var 5 KGB män ledda av KGB Major Uhno Ojamaa. Dom genomsökte hans hem i över 12 tim sen fördes Mätik iväg till en polisstation där han förhördes. Han fördes sen till Patareifängelse i Tallinn där han satt ett tag. Han fördes sen från fängelset till KGBs högkvarter på Pagari tänav i Tallinn. Där blev han under flera timmar förhörd av KGB major Marat Zukov. Zukov sa då till Mätik som vägrade att svara på en del frågor att Mätik skulle föras till Serbskiinstitutet i Moskva KGBs institut för att där bryta ner hans motstånds vilja. Mätik fördes så iväg dit och satt i Serbski institutet i en kortare tid han klarade det hela bra tack och lov.

Efter detta fördes han till arbetslägret i Perm i Uralbergen. Där satt sen Kalju Mätik i flera års tid. Kalju Mätik arbetade ihop med flera dissidenter bla så var han med i Tallinnfyran som bestod föruton av Kalju själv även av Artem Juskevich, Sergei Soldatov, Mati Kiirend. KGB jagade Tallinnfyran över hela Estland. Medlemmarna satt i läger i omgångar och även i fängelser.

Vid ett KGB förhör med Sergei Soldatov frågar KGB förhörsledaren Soldatov? . Varför har ni detta ironiska leende på era läppar? Soldatov svarade då! Jag njuter av er maktlöshet.

Kalju har deltagit i flera protestaktioner mot sovjetmakten och skrivit på flera apeller och protestlistor. Kalju sa vid rättegången att KGBs förhörsledaren var en ren klåpare.

Kalju var även här i Sverige förra året då på pressrealesen av min bok "Mitt möte med KGB" som finns på en annan sida på denna hemsida. Kalju åker idag runt i Europa och deltar i konferenser som belyser kommunismens brott. Jag jobbar ihop med Kalju Mätik och det är en glädje att få jobba med honom. Kalju vet om att han nu finns på denna hemsida.

kalju.jpg (35495 bytes)
Bilden visar här Kalju han står framför det cellfönster vars cell han
satt i under vistelsen i KGB-fängelset Patarei.