Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Frihetskämpar

Alexander Podrabinek
Alexander Solstjenitsyn
Andres Kung - Författaren och demokratiaktivisten
Ann-Mari Piret Lahti
Ants Kippar - Frihetskämpe här i Sverige för sina förtryckta landsmän
Arvo Pesti - Den Estniska frihetskämpen
Den Estniska oppositionen mot Sovjetmakten
Enn Tarto
Eve Pärnaste - Min vän dissidenten
Heiki Ahonen
Jyri Kukk
Kalju Mätik - Fd Gulagfången
Lagle Parek
Liu Xiaobo
Mart Olav Niklus
Michael Suprun
Nijole Sadunaite
Robert Waitmaa
Ulo Ignats
Vladimir Bukovksi


Mart Olav Niklus

Låt mig få presentera frihetskämpen och kollegan och vännen Mart Olav Niklus här. Mart har tillbringat över 20 år i Sovjetiska arbetsläger och fängelser i sin kamp för ett fritt Estland. Niklus brukar att kallas för Estlands svar på Nelson Mandela. Sovjetmakten har gjort allt den kan för att knäcka Niklus i fängelser läger etc.

Mart är utbildad biolog och jobbade förut vid Tartus universitet. Mart tog några foton på en byggnadsanläggning i Estland och skulle skicka bilderna till väst. Men KGB kom på honom och han arresterades,dom sovjetiska myndigheterna förnekade inte dessa foton men dom sa att dom visade en negativ bild av det sovjetiska samhället. Mart blev flera gånger trackaserad av KGB bla försökte KGB att slå in dörren till hans hus på Viikerkaare i Tartu.

Vid ett tillfälle på slet KGB mannen Erich Vallimäe tag i Niklus portfölj och Mart skrek att KGB hoppade på honom. Sen fördes Mart och hans kollega Jyri Kukk till Patareifängelset i Tallinn. Efter någon månad fick Marts mamma Elfride Niklus besöka sonen i Patareifängeset och Elfride berättar här om sitt möte med Mart. Jag kom till Tallinn och sen kom jag till Patarei, jag fördes upp i besökrummet och jag fick stå bakom en glasruta. Så förde fångvaktaren fram Mart. Jag tittade på Marts ansikte. Framför mig stod en trött och sliten man vars ansikte utsrtålade en totalt hopplöshet, besvikelse och enorm trötthet, ögonen var helt insjunkna på honom. Elfride lämnade sen Patarei med djup sorg över sonens tillstånd. På vägen till rättegången mot Mart Niklus och Jyri Kukk ropar Mart högt "Länge leve dom mänskliga rättigheterna".

Mart dömdes till flera års arbetsläger i Perm i Uralbergen. Mart Niklus har även suttit i Vladimirfängleset utanför Moskva. Sovjet föll tack och lov och Mart han bor fortfarande kvar i Tartu och åker runt om i europa på olika konferenser där fd politiska fångar från kommunistdiktaturer träffas och berättar om sina erfarenheter.

mart.jpg (7686 bytes)
Mart Olav Niklus ett gammalt foto