Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Frihetskämpar

Alexander Podrabinek
Alexander Solstjenitsyn
Andres Kung - Författaren och demokratiaktivisten
Ann-Mari Piret Lahti
Ants Kippar - Frihetskämpe här i Sverige för sina förtryckta landsmän
Arvo Pesti - Den Estniska frihetskämpen
Den Estniska oppositionen mot Sovjetmakten
Enn Tarto
Eve Pärnaste - Min vän dissidenten
Heiki Ahonen
Jyri Kukk
Kalju Mätik - Fd Gulagfången
Lagle Parek
Liu Xiaobo
Mart Olav Niklus
Michael Suprun
Nijole Sadunaite
Robert Waitmaa
Ulo Ignats
Vladimir Bukovksi


Michael Suprun

Låt mig här presentera min gode vän och demokratiktivist Michael Suprun från Archangelsk i norra Ryssland. Suprun har jobbat om han inte fortfarande också gör det som historieproffessor vid universitetet i Archangelsk.

Hösten 2009 tog Michael upp topphemliga dokument om Stalins Gulagläger, vilket gjorde att FSB (Federalnaja Sslouzba Besopasnosti) fick upp ögonen för honom. Michael sattes genast i husarrest och hustrun Olga samt sonen Andrei blev trackaserade till och från skola och arbete av FSB. Under en lång tid har man försökt och fälla Suprun bla så har FSB agenten Filip sagt att han vill ha Suprun fälld och bakom lås och bom. Michale är helt oskyldig och arbetar hårt med sin advokat i ST Petersburg för att bli helt fri. Men trycket på honom har senaste tiden ökat rejält och jag minns såväl vid ett alla dom många Skypesamtal vi haft att helt plötsligt vid ett skypesamtal så stod en bil med lamporna påslagna utanför Michaels rum, Michael lät mig se detta genom att han höll upp sin webbkamera och riktade den ut genom fönstret, jag så då tydligt en bil med några agenter i och med lampornan påslagna och riktade mot Michaels fönster. På 30 minuter skypesamtal så avbröt FSB oss 4 gånger. Dom bröt vårt samtal och avlyssnade allt vi sa.

Jag frågade då Michael om dom kände till mig? Ja det gör dom svarade han dom vet nu vem du är. Jag frågade då Michael om jag skulle få inresevisum till Ryssland om jag skulle komma att besöka honom? Då sa han, det finns två möjligheter Ann-Mari och det ena är att dom ger dig inresevisum och sen när du kommer så arresterar dom dig. Det andra är att du får helt avslag och då kan du inte besöka Ryssland. För mig är det en ära att få jobba ihop med en god vän som Michael vi har skypesamtal flera gånger i veckan och även mailkontakt, på något sätt har jag blvit Supruns röst här i Sverige.

Jag kommer att kontakta Amnesty International för Michaels del nu. Det som hänt nu är att Michael har flytt till hemlig ort i Warzawa i Polen hans fru Olga gömde sig ett tag på hemlig ort i St Petersburg. Michael är fortfarande i skrivande stund kvar i Polen. Han vet ännu inte när han kan återvända till Archangelsk, han är inte orolig för egen del utan mest för sin familj. Michael hade även under Sovjetiden problem med KGB och han har själv sagt att FSB har precis likadana metoder som KGB hade under Sovjettiden. Jag kommer att uppdatera det som händer Michael så fort det händer något.

michael.jpg (52637 bytes)