Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Frihetskämpar

Alexander Podrabinek
Alexander Solstjenitsyn
Andres Kung - Författaren och demokratiaktivisten
Ann-Mari Piret Lahti
Ants Kippar - Frihetskämpe här i Sverige för sina förtryckta landsmän
Arvo Pesti - Den Estniska frihetskämpen
Den Estniska oppositionen mot Sovjetmakten
Enn Tarto
Eve Pärnaste - Min vän dissidenten
Heiki Ahonen
Jyri Kukk
Kalju Mätik - Fd Gulagfången
Lagle Parek
Liu Xiaobo
Mart Olav Niklus
Michael Suprun
Nijole Sadunaite
Robert Waitmaa
Ulo Ignats
Vladimir Bukovksi


Ulo Ignats

Med detta inlägg vill vi hylla Ulo Ignats. Hans arbete för Esternas och övriga Baltstater är helt suveränt.

Ulo gav genom sitt arbete oerhörd hjälp till förtryckta människor på andra sidan Östersjön somm annars aldrig skulle ha fått sin röst hörd. Jag minns såväl för många många år sen när jag för en kort period var med i ÖESK (Östeuropeiska solidaritetskommiten). Vi var samlade på Sergel Torg i Stockholm och Ulo hade megafon. Vi satte oss så i rörelse mot Sovjetunionens ambassad som låg på Gjörwells gatan, där även nuvarande Ryska ambassaden ligger. Vi hade Estniska, Lettiska, och Litauiska, flaggor även någon banderoll för Solidaritet i Polen fanns med. Vi ropade högt flera gånger "Sovjet ut ur Estland" det var en härlig känsla, folk hängde också ut genom sina fönster och hejade på oss.

Ulo var alltid framme och diskuterade med folk han var på hugget hela tiden lyssnande,svarade och gjorde allt han kunde för att inge hopp om frihet för våra grannar på andra sidan Östersjön. Ulo har ju också skrivt många böcker. För dom som inte läst dom vill jag säga att Ignats böcker är mycket välskrivna och dom har oerhört mycket information om Östeuropa Baltikum och Sovjetunionen. Jag rekommenderar dom varmt till dom som ännu inte läst dom.

ulo.jpg (13643 bytes) Sovjetdiktaturens ansikte - En bok om förföljerser i Sovjetunionen Holmgren/ Ignats
Estland mot en ny vår
Folkens Fängelse - Nationalitetsspolitiken i Sovjet
De oberoende fredsrörelserna i Östeuropa
Fosforitbrytning i Estland
Estland: Den sjungande revolutionen
Baltikum på väg mot självständighet
Den stora omvälvningen Sovjet/Ryssland
Ester och Estlands minoriteter
Baltikum - Fem år i självständighet
Estland
För övriga böcker av Ulo Ignats sök på Google.

Ulo var en människa som vigde sitt liv åt att arbete emot det kommunistiska förtryck som drabbade Estland men även övriga Östeuropa. Han var Chefredaktör för Eesti Päevaleht i Stockholm, på svenska Estniska Dagbladet. Han var verksam under många år på denna tidning. Under Ulos ledning fick folk info om ester i estland men även här i Sverige. Ulo hade mycket humor jag miinns såväl när jag läste hans bok "Skrattsalvor mot Sovjet" jag vek mig dubbel av skratt den visade på ett komiskt sätt sovjetsystemet inifrån.

ignats.jpg (9220 bytes) Jag räknar Ulo Ignats som en av dom absolut främsta kommunistexperter vi haft i Sveirge ja och inte bara här utan jag vill säga hela Norden, ja Europa. Man kunde se på SVT när Ulo var inkallad som expertkommentator ibland. I ett radioprogram som jag tror gjordes förra året berättade Ulo om esternas fantastiska sångarfestival tradition som gjorde att dom mer eller mindre sjöng sig ur sovjetunionen.

Det är svårt och ledsamt när en så fin människa i tidiga år avslutar sitt jordeliv som Ulo nu har gjort. Men jag har lovat både Ulo och hans Far att jag kommer och fortsätta att arbeta mot kommunismen med demokratins regler. Må Ulo inspirera oss till forsatt arbetet i upplysning om kommunismens brott, Ulo kommer för alltid att vara vår inspirator när det gäller att med demokratiska medel jobba mot kommunism.

Tack Ulo för ditt arbete och din kamp för demokrati och mänskliga rättigheter