Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Intervjuer

Intervju med exilesten Ivar 79 år
Intervju med exilesten Maret som flydde från Estland
Intervju med exilesten Lembit
Intervju med exilesten Evelin
Intervju med författaren Jüri Lina


Intervju med exiilesten Maret som flydde från Estland

Det var den 18 September 1944, så lyckades vi komma med en lastbil, vi bodde mitt i Estland i en liten stad ca 100 kilometer från Tallinn. Dagen innan började Tyskarna dra tillbaka sina trupper från östfronten, konvojerna gick genom vår stad och blockerade helt utfarterna sen lyckades myndigheterna få tillstånd att stoppa konvojerna tidigt på morgonen den 19 september och då hade min pappa ordnat så att vi fick följa med en lastbil som var överfull av människor till huvudstaden Tallinn. Det var min mamma och min lillasyster och jag som då fick åka med min pappa stannade kvar därför att han skulle cykla till till den staden där han hade sin arbetsplats för att han skulle stå vakt där.

Den 20 lyckades min mamma få tillstånd att komma med den sista konvojen från Talllinn till tyskland, och den 21 september gick vi ombord på båten. Båten lämnade Tallinn sent på kvällen den 21 september och den 22 september tidigt på morgonen tågade intog ryssarna Tallinn. Båten hette Ro1 sen fanns det Ro22, sen fanns det Moero och en som hette Landia, men 5 båtar var det, sen fanns det 3 kryssare som skulle skydda oss. Vi kom i land helt utan skador men dom andra båtarna blev attackerade av ryssarna ,men Moero gick till botten med folk som dog. Det var väldigt få som räddades från den båten.

När vi kom till Tyskland så visste vi inte vart vi skulle ta vägen, vi åkte till Berlin, och min mamma skulle arbeta på en fabrik som tillverkade sitsar till flygplan och bilar i konstläder. Vi fick bo i baracker i Februari 1945 blev vi bombade så vi hade bara några väskor med oss när vi flydde nu blev vi av med dom också. Men vi hade fått kontakt med min far,som hade lyckats fly till Sverige och efter många om och men så lyckades vi få utresetillstånd från tyskland till Sverige.

Vi lämnade Berlin i slutet på mars. och när vi kom till Flensburg så visade det sig att dom vita Bernadottebussarna var där, och vi fick följa med en av bussarna. Och det var en lyxig resa. Så kom vi till Malmö och fick vara i karantän dom skulle kolla att vi inte hade några sjukdomar. 2 Veckor var vi där. Vi kom till Sverige den 4 April 1945.