Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Putin FSB/KGB

Putin FSB/KGB
Putin och Ukraina
Fakta om KGB
Sovjetunionens säkerhetspolis KGB
Jyri Andropov - Högste KGB-chef
KGB män verksamma i Estland under Sovjettiden
Sovjets imperialism sträckte sig ut till väst
Det nyöppnade KGB Museet på Viru Hotell i Tallinn
Namn på olika KGB-män och kvinnor verksamma i Estland


Fakta om KGB

KGB eller Kommittén för statssäkerhet var den civila delen av underrättelsetjänsten i Sovjetunionenfrån 1954 till 21 december 1993, då Boris Jeltsin avskaffade säkerhetsministeriet och resterna av det nygamla KGB. Myndigheten grundades den 20 december 1917 med polacken Felix Dzerzjinskij som sin första chef. Man blev en av de första nya myndigheterna i det socialistiska Ryssland. Den kallades då Tjeka efter den ryska förkortningen VTjK (uttalas Ve-Tje-Ka) och kom under åren att kännas igen som GPU, OGPU, NKVD, GUGB, NKGB och MGB. De anställda har därefter kallats "tjekister", ett begrepp som fortfarande används i dagens Ryssland om de anställda vid säkerhetstjänsten FSB och den civila underrättelsetjänsten SVR.

KGB var ett repressivt organ i kommunistpartiets (KPSS) tjänst med cirka 750 000 anställda. Ett mycket omfattande nätverk av miljontals informatörer och angivare användes för att fånga upp kritiska individers attityder och åsikter både i hemmen och på arbetsplatserna. Man sade att KGB var partiets sköld och svärd (jämför KGB:s emblem).


KGBs högkvarter i Moskva, numera FSBs högkvarter

KGB:s högkvarter var beläget i det hus där försäkringsbolaget Rossija fanns under tsartiden. Byggnaden kallas Lubjanka, och det torg i Moskva som tidigare kallats Dzerzjinskijtorget. Strax intill ligger varuhuset Detskij Mir(Barnens värld). KGB:s uppgifter har nu övertagits av dels FSB (den ryska federationens säkerhetstjänst), som huserar i samma lokaler i Moskva, dels av SVR (den ryska federationens underrättelsetjänst) vars högkvarter ligger strax utanför Moskva. Sommaren 2006 gav det ryska parlamentet, duman, tillstånd för FSB, SVR och den militära underrättelsetjänsten GRU att likvidera "terrorister och extremister" utomlands.

I Vitryssland som också var en del av Sovjetunionen kallas fortfarande underrättelsetjänsten för KGB.

andropov.jpg (10848 bytes)
Här är den fruktade KGB chefen Jyri Andropov som ville förinta all opposition i Baltikum. När han kom till Tallinn i Estland fick han en chock när han såg hur stark oppositionen var.

KGB var en mycket fruktad organisation, KGB är förkortningen av Komitet Gosudarstvenoij Bezopasnosti.

KGB hade ca 1 miljon agenter och dom hade massor av angivare under sig. Av naturliga skäl är det svårt och få fram exakta siffror men något sånär går det. Civilpersoner som fick i uppgift av KGB att avslöja folk men ville dom inte blev dom hotade. Civila personer vågade inte neka då dom själva kunde drabbas av KGB.