Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Putin FSB/KGB

Putin FSB/KGB
Putin och Ukraina
Fakta om KGB
Sovjetunionens säkerhetspolis KGB
Jyri Andropov - Högste KGB-chef
KGB män verksamma i Estland under Sovjettiden
Sovjets imperialism sträckte sig ut till väst
Det nyöppnade KGB Museet på Viru Hotell i Tallinn
Namn på olika KGB-män och kvinnor verksamma i Estland


Sovjetunionens säkerhetspolis KGB

Jag kommer här och berätta om KGB dels mina egna erfarenheter men också om deras sätt att arbeta etc.

KGB är förkortningen av "Komitet Gosudarsstvennoij Bezopasnosti". KGB hade totalt flera hundra tusen anställda och miljoner angivare. Alla sovjetmedborgare kunde få i uppgift av KGB att jobba för dom på olika sätt. Få nekade då det kunde innebära repplessarier från KGB, i form av avstängning från arbetsplats, förhör, trakasserier mot familjmedlemmar vänner etc etc. KGB hade olika avdelningar och det var den femte avdelningen som jobbade med att arrestera och förhöra dissidenter, kristna oppositionella etc etc.

När jag själv satt i KGB förhör i Tallinn i Estland sommaren 1980, hette min förhörsledare Vladimir. KGBs psykologiske profilläsare hette Igor. Vladimir talade mer eller mindre perfekt svenska. Jag frågade tom honom under förhöret om han varit i Stockholm och lärt sig svenska men han sa att han utbildats i Moskva. KGB var en oerhörd fruktad organistion, man avlyssnade telefoner, alla brev från utlandet till Sovjet eller Baltikum gick via Moskva där dom lästes först. KGB hade många olika metoder att förhöra dissidenter på, bla tortyr.

Den Estniske Pastorn Vello Salum deltog på 70-talet i en konferens som ägde rum i Oleviste kyrkan i Tallinn som komiskt nog låg granne med KGBs högkvarter på Pagari Tänav. Under konferensen sa Vello Salum hur viktigt moralisk fostran var för barn och ungdomar. Efter konferensen åkte alla hem till sig även dom som kom från Väst. Salum försvann helt men enligt vittnesuppgifter togs han till KGBs förhörs och tortyrcentrum på Palace Hotell som ligger på Vabaduse Väljak (Frihetstorget) i Tallinn. Där berättar vittnen som såg det hela att han fördes in på hotellet, efter någon dag fördes han ut men denna gång med var sin KGB man som höll honom i var sin arm. Han kunde inte gå riktigt utan släpade efter lite. Vello salum fördes sen till södra Estland till Jäemejala till ett mentalsjukhus där KGB försökte att knäcka honom. Tack och lov stod han emot. Idag lever och verkar Salum i Pilistvestre i södra Estland. Han mår nu bra men har gått igenom oerhört svåra saker både mentalt men även fysiskt.

KGBs efterträdare idag heter FSB (Federalnaja Szlouzba Bezopasnosti) dom har precis samma metoder i dagens Ryssland som KGB hade då. Dom är av samma virke men med lite olika namn. Själv var jag skuggad av KGB över hela Tallinn när jag släpptes efter förhöret sommaren 1980 i Tallinn så mötte jag KGB på Viru Väljak en bit från Viru Hotell i Tallinn. 5 agenter kom emot mig och den ena frågade mig dels hur jag mådde? sen gav han mig mycket, mycket, starka varningar och sa att dom höll koll på allt jag gjorde i Tallin alla steg var bevakade, minsta lilla kontakt jag tog med oppositionella så skulle jag arresteras direkt. Denna KGB man tittade mycket allvarligt på mig och sa var försiktig vi har dig under kontroll. Läs min bok "Mitt möte med KGB" på Contra förlag, där står allt. 1984 fick jag varningar att inte åka till Tallinn pga arrestering hängde över huvudet igen på mig och då kanske med läger eller fängelse som straff.

Vill även säga att KGB tom skuggade mig sommaren 1981 utanför Stockholm, Säpo var då inblandade på ett hörn.

kgb.png
Här i bild KGBs vapensköld.