Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

KGB-män

Dessa KGB-män har arbetat för den Sovjetiska säkerhetstjänsten KGB i Estland under Sovjettiden. Erich Vallimäe här i bild var anställd som åklagare vid åklagarämbetet i Tallinn, men pga sina hårda förhörsmetoder mot dissidenter så fick han ofta uppdrag av KGB. Han har bla förhört Jyri Kukk. Jag hade samtal med Vallimäe på skype förra året och fick honom och berätta en del. Erich Vallimäe bor utanför Tallinn idag.

Vladimir Pool

Jag intervjuvade Vladimir Poohl för något år sedan för Contramagasins räkning. Jag fick honom till det gamla KGB hotellet Viru i Tallinn och f fick honom att sitta i en soffa i 60 minuter. Min kollega Marias tolkade från svenska till ryska.Många estländare har grattulerat mig efter detta då Poohl var högt upsatt officer inom KGB. Han har tom jobbat ihop med fd KGB-chefen och Presidenten juri Andropov i Moskva. Andropov gav Poohl an guldklocka för sin tjänst inom KGB. Poohl sade när han kom in på Viru hotell att ställde jag för känsliga frågor så skulle han lämna mötet på en gång. Att jag fick in hoom på hotelelt räkans som ett bra arbete då det itne är lätt att intervjuva KGB män och speciellt inte när dom inte känner till den som intervjuvar.

Karl Kortelainen

Han var chef Talinns KGB och han var mycket irriterad över Bibelsmugglingen till Estland åVäst. Man kallade lite populärt KGBs högkvarter i Tallinn som låg på Pagaritänav för Karls Katedral. KGBs högkvarter finns kvar men nu är det annat arbete där.

Anti Talur Tartu KGB

Anti Talur var högste chef vid Tartu KGB, han har bla haft hand om förhören med dissidenten Lagle Parek samt även trackaserat dissidenten Mart Niklus. Talur jobbar numera på ett företag i Tartu som säkerhetschef

Heino Krusmaa

Heino Krusmaa var bla med vid arresteringen av vår vän och kollega Kalju Mätik i Nömme utanför Tallinn. Krusmaa gick bort tidigare detta år 2013. Han sade precis innan han gick bort att han bittert ångrade sitt arbete för KGB. Heino Krusmaa säger själv tiden innan sin död , jag vet inte vart jag ska kunna finna någon glädje alls. KGB-förhörsledaren sade att han bittert ångrat sitt arbete för Estniska KGB under Sovjettiden.

KGB-män KGB-män KGB-män KGB-män

I turordning så är KGB männen följande Valdur Timusk sittande i mörk kavaj med huvudet vilande i höger hand samt en ljus tröja och gråhårig.

Mannen i pälsmössa med glasögon utomhus är Vladimir Poohl som jag intervjuvade.

Mannen på det svartvita foto i kostym är Heino Kruusma som gick bort tidigare i år och bitter ångrat sitt arbete för KGB.

Mannen i grön väst samt blå skjorta är Erich Vallimäe som var fruktad förhörsledare han hade bla hand om förhöret av Jyri Kukk i Patareifängelset.

Vi högaktar Heino Kruusma som tog avstånd och bittert ångrade sitt arbete.