Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Mitt möte med KGB

Presentation av boken på Rahvaraamat Viru Keskus Tallinn, 4 December 2012

Boken "Mitt möte med KGB" hade realese i Stockholm förra året 2010 i början på December. Den handlar om mitt underjordiska arbete för den Estniska oppositionen mot Sovjetmakten mellan åren 1979-1983, mitt arbete var oerhört farligt på flera sätt och varför?

Trots att jag efter det att jag blev arresterad av KGB i Tallinn sommaren 1980, och fick flera varningar av dom efter det att jag frisläppt, ja dom varnade mig på Viru Väljak i Tallinn ca 2 tim efter ett långt förhör hos Tallinns KGB. Så ändå tog jag steg för steg initiativ till att fotografera bla KGBs högkvarter i Tallinn. Även Patareifängelset i Kopliområdet som då var för politiska fångar fotograferade jag också. Ja jag gick tom in i fängelset och frågade efter den arresterade Kristne fången Herbert Murd från Tallinns Metodistkyrka. Jag hade gått in i fängelset trots varningar från KGB och väl inne fick jag träffa en KGB man som efter någon minut körde mig direkt mot ståldörren och han sa högt till mig ilsket. Njet Baptist, njet Metodist, njet Evangelist, njet njet njet, sen slog dörren igen bakom mig med ett tung duns.


Denna röda dörr kastade KGB ut mig sommaren 1980


Foto på Patareifängelset

Trots detta forsatte jag alltså mitt arbete för Ants Kippar och Eesti abastemiskeskus (Hjälpcentralen för politiska fångar i Estland). Efter det att jag blev utkörd gick jag uppför en lite backe förbi en sovjetisk soldat som hade en Kalasnikov i händer, han tittade ilsket på mig, men jag gick iväg och sen när jag var ca 100 m från Patarei fängelset så tog jag skydd bakom ett staket och tog flera foton i följd av fängelset även dom sovjetiska vakterna kom med, hela tiden fick jag hålla koll runt omkring mig ifall att KGB skulle dyka upp. Även vid en senare resa fotade jag Tisleri arbetsläger i Tallinn. Och då var jag också medveten om att precis vad som helst kunde hända. Jag stod bakom ett träd och fotade sovjetiska militärfordon som åkte genom huvudporten in i lägret där politiska fångar fanns även där tog jag mycket foton gömd bakom ett träd. Jag var mycket kallsvettig och fick hela tiden hålla ögonen på KGB skuggor.

Allt detta och mycket mer står i min bok. Även mötet med Robert Waitma en dissident som gav mig ett topphemligt dokument att smuggla ut står i boken, och mycket, mycket mera står också där. Boken har också via mail till mig hyllats av Estlands President Toomas Hendrik Ilves via hans sekreterare. Mail från Presidentpalatset står på baksidan av boken på Engelska.

Boken kostar 200 kr. För info om köp av boken maila till annmaridemokrat@gmail.com

Jag vill också säga att att det är mystisk att dom släppte in mig i landet gång på gång. KGB terroriserade mer eller mindre mig och mina vänner i Tallinn dom jagade mig överallt. Det var mycket, mycket spänt. Men jag hade hjälp ovanifrån, det vet jag.

Ann-Mari / Demokrat / författare / Kommunistexpert

annmari.jpg (10560 bytes)