Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Musik

Om harmonisk musik
Melodiernas mästare Toivo Kurmet
Urmas Alender


Om harmonisk musik

Vacker harmonisk musik är som en underbar blomma, vilken blomstrar under mörkaste vintertid. Om stora tonsättare inte funnes, så skulle världen förstena. Som de i sagorna förstenas, som begår missgärningar.

I musiken kan man inte förvanska känslor eller budskap. Budskapet framgår direkt via figurationerna. Annars hade bolsjevikerna inte förbjudit Tjajkovskijs och Bachs verk. Tjaikovskij betraktades i början som ett fruktansvärt exempel på borgerlig sentimentalism, medan Bach klassades som ett vidrigt exempel på kyrkomusik. Först senare blev deras verk tillåtna.

I dagens värld är det disharmoniska toner som dominerar. Man hyllar äcklig rapp och bullrig hårdrock.

Det finns nästan inget utrymme för harmonisk och figurativ musik idag. Musikchefer på Sveriges Radio, som Anders Klintevall, tycker att sådan musik är ointressant och behöver inte spelas. Detta visar bara djupheten av den andliga kris vi alla har drabbats av.

På ytan saknar musiken all beröring med verkligheten. Men skapar impulser som ger upphov till ett andligt medvetande.

En musikalisk figuration föds då man jämför två musikaliska stämningar eller sättar de i kontrast till varandra. Under denna process skapar tonsättaren en ny känslonivå. Kompositionens figuration kännetecknas av att harmonielement, melodierna och rytmiken ändras. Figuration är därmed ett element av bearbetningen av motivet.

Först och främst innebär detta att man med hjälp av rytmiska, koloristiska eller melodiska figurationer förtydligar ackordfakturen.

Harmonisk musik verkar poetiskt och når även de mest dolda delarna av själen. Detta harmoniska system av ordnade toner kan åstadkomma stor njutning. Denna musik är universell, den kan omskaka, vålla glädje eller vemod i själen, påverka även människokroppen, liksom djur och växter.

Den musik som skapar för hjärna behagliga alfavågor kan gynna kontakter med andevärlden, den kan exaltera och inspirera. Alfavågorna öppnar flödet av leptonenergierna. Dessa är de mest positiva och starka energier i människokroppen. Musik som innehåller magiskt laddade klangfärgade figurationer härstammar från de högsta andliga sfärerna och uppmuntrar förädling av människosjälen.

Under medeltiden visste man att harmonisk musik gynnar matsmältningen. Därför fick orkestrarna spela vid middagsbordet på olika slott. Disharmonisk modern rapp och hårdrock stör matsmältningsprocessen.

En kompositör är antagligen den viktigaste kreativa personen. Det att man tvingar figurativ musik stå i bakgrunden är ett brott mot mänskligheten.

På 1500- och 1600-talet användes först och främst den melodiska strukturen. Senare hamnade harmonin på en central plats. Under 1900-talet dök en ny trend upp att med hjälp av dissonanta noter skapa disharmoni, vilket idag betraktas som något intressant.