Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Musik

Om harmonisk musik
Melodiernas mästare Toivo Kurmet
Urmas Alender


Urmas Alender

Urmas Alender föddes i Estland i Tallinn 22 november 1953. Därefter flyttade han och familjen till Lasnamae. Pappan jobbade på Estonian Shipping Company och byggde ett hus där förfamiljen. Han ärvde sina musikaliska talanger av sin far som kunde spela dragspel.

Urmas Alender gifte sig i juli 1976 med Liiv. 1979 föddes deras dotter, Som fick namnet YOKO.

År 1971 bildade Alender det progressiva rockbandet Ruja med pianisten Rein Rannap. Bandet har påverkats av sådana västerländska musiker som Genesis, Yes, Emerson, Lake & Palmer och King Crimson. Bandet har ofta införlivat poesi av den estniska författaren Juhan Viiding och Ott Arder i sina texter. Bandet var ett av de första nationellt kommersiellt framgångsrika rockband som utförde sånger på estniska. Alender skulle förbli med bandet till dess den upplöstes 1988.

Utan honom skulle det vara omöjligt att beskriva den estniska rockmusiken och dess födelse. Från 1979 till 1980, var Urmas Alender också med den estniska punkrock Propeller bandet.

Andra band som Alender var med i var Teravik (1973-1976), Data (1988-1989). År 1987 framträdde Alender i det estniska rock bandet Pingul köl tillsammans med sådana andra populära estniska musiker som Tõnis Mägi, Ivo Linna och Anne Veski. Urmas ALENDER såg det estniska folkets smärta.

Efter flera år av trackasserier från KGB och de Sovjetiska myndigheterna, emigrerade Alender tillfälligt till Sverige i juli 1989 med sin 10 åriga dotter, hans fru hade kommit dit tidigare. I slutet av juli bestämde han sig för att återvända tillbaka till Estland. "Oavsett vad som händer, kommer jag stanna i Estland." Skälen till att Urmas lämnade Estland är flera: Svåra lenadsvillkor, Urmas blev deprimerad och började dricka alkohol och hans hustru hade redan sökt arbete i Sverige. Han kom till Sverige efter inbjudan av vänner. Urmas jobbade på ett bygge och sjöng även på gatan. Hans karriär i var över eftersom Sovjetunionen var stängt för honom.

Den 28 september 1994, medan Urmas Alender var på väg från Tallinn till Stockholm, dog han när fartyget, MS Estonia sjönk i Östersjön. Han efterlämnade en dotter, Yoko Alender. Yoko hjälpte familjen att tjäna pengar .Urmas Alender är min favorit bland estniska sångare. Kui mind enam ei ole, Teisel pool vett, Minu eestimaa är några av de Urmas Alenders sånger som jag tycker om.

Urmas Alender - Minu Eestimaa