Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Presentation Ann-Mari

Jag arbetade ihop med den Estniska oppositionen mot Sovjetmakten mellan åren 1979-1983. Jag var arresterad av KGB sommaren 1980. Under 1981 skuggade KGB mig utanför Stockholm, Säpo var då inblandade.

Jag har sett den kommunistiska diktaturen många gånger inifrån och att få ge min hjälp till den opposition som då jobbade underjordiskt i Estland var helt naturligt för mig. Jag kände det som ett kall att få hjälpa dom.

På den tiden jobbade jag för exilesten som hette Ants Kippar. Han bodde då i Stockholm, komiskt nog låg hans lägenhet granne med Sovjetunionens ambassad på Gjörwellsgatan i Stockholm. Kippar gav mig topphemliga uppdrag bakom järnridån och jag fick på varje resa kamera med teleobjektiv med mig för och fota, arbetsläger,fängelser,KGBs högkvarter i Tallinn etc etc. Jag träffade också dissidenten Robert Waitma som gav mig topphemligt dokument som jag smugglade ut i ena skon.

Mitt arbete var också en del med ÖESK (Östeuropeiska solidaritetskommiten) men där var jag bara någon gång. Pga av mina problem med KGB så fick jag varningar av flera vänner att 1984 inte åka över något mer till Tallinn. Under 2010 hade min bok "Mitt möte med KGB" Sverigepremiär. Den har hyllats av President Toomas Hendrik Ilves i Tallinn via hans sekreterare. Jag har även min blogg Irjas antikommunistiska blogg.

För mig har kampen för demokrati, frihet, mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet alltid varit viktigt. Att få hjälpa denna opposition i Estland dessa år var för mig självklart. Numera är dom som jag då hjälpte vänner till mig och min man. Arbetet med denna hemsida tillsammans med Maria min kollega har också varit mycket viktigt. Jag har lovat mig själv att berätta för folk om kommunismens förtryck på andra sidan Östersjön och det löftet tänker jag hålla till mitt sista andetag.

Jag hoppas att vår hemsida ska bidra till kunskap om det som hänt och fortfarande händer till en del på andra sidan Östersjön. Estland är förvisso fritt nu på så sätt att Röda armen och KGB lämnat landet. Men fortfarande kan Ryska militärflygplan kränka estniskt territorium och bla så har Kreml haft en cyberattack mot den estniska regeringens datorer för inte så väldigt länge sen. Så sent som förra året kränkte ryskt militärflyg Estniskt luftrum dom for ut över Östersjön för attt sen vända och flyga tillbaka över Tallinn och vidare in mot Ryssland. Som sagt vi fortsätter demokratikampen i Estland fast på ett annat stadium nu. Det som retar många är att högt uppsatta fd KGB män har höga pensioner från estniska staten.

Ann-Mari Demokrat, författare, och föredragshållare

annmari.jpg (10560 bytes)