Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Ryssland

Inledning Ryssland
Anna Politkovskaja
Gulaglägren
Ivan Vasilyevich Moiseyev - En rysk martyr
Memorial
NashiPutin
Natalja Estemirova
Oktoberrevolutionen
Ryska riksförbundet i Sverige
Sergej Kovaljev
Sergej Magnitskij
Sovjetunionen
Svenska Tjetjenienkommittén
Sveriges positiva hållning gentemot Kreml
Tragedin i Novocherkassk 1962
Vitryssland
Vladimir Vysotskij


Inledning Ryssland

Ryssland är en diktaturstat där brott begås mot de mänskliga rättigheterna. Ryssland skärper till den redan auktoritära regimen, vilket försvagar den redan svaga oppositionen. Enligt Boris Nemtsov en före detta vice premiärminister har de ryska myndigheterna de senaste månaderna gjort klart att de är redo "snedvrida" det juridiska och rättsliga systemet och anpassa det till sina egna syften, kväsa oppositionen. De fortsätter att dra åt skruvarna, trots att de redan har praktiskt taget tvingat oppositionen till tystnad.

Boris Nemtsov är medlem i den demokratiska rörelsen Solidaritet som bildades 2008 av Boris Nemtsov, Vladimir Ryzjkov, Michail Kasianov och Vladimir Milov. Solidaritet har inte en ledare de har en kollektiv ledning. Solidaritet har bildats av avhoppare från ryska republikanska partiet och den ryska demokratiska folkrörelsen. De kräver bla. avskaffandet av censuren och fria val.

Sedan morden på bland annat Anna Politkovskaja, Natalja Estemirova och Magomed Ausjev har trakasserierna och hoten mot människorättsförsvarare fortsatt och situationen är mycket allvarlig. Sedan två år tillbaka har den ryska medborgarrättsrörelsen Strategi 31 anordnat fredliga demonstrationer på Triumf torget i centrala Moskva den 31 varje månad som har så många dagar. Manifestationerna anordnas för att dra uppmärksamheten till den ryska lagstiftningens 31:a balk om medborgarnas demonstrationsfrihet. Enligt den har ryska medborgare rätt att samlas för manifestationer demonstrationer och andra protest aktioner. På nyårsafton slog polisen till mot demonstrationen och grep 70 aktivister trots att demonstrationen var tillåtet.

Bland de som fängslades var Nemtsov. Han fängslades i 15 dagar. Först tillbringade Nemtsov först 40 timmar sittande i rå cell som mäter sex gånger tre meter, utan fönster, toaletter och sängar. Nemtsov. När Putin blev premiärminister, satt han oppositionen, inklusive Boris Nemtsov, i utkanten av det politiska livet. Kritiker av regimen visas inte på tv, som är hårt styrt av staten och är fortfarande den största källan till nyheter för de flesta ryssar. Därför var arresteringen av Nemtsov och andra oppositionsledare från olika politiska partier på tröskeln till det nya ett ganska entydigt budskap om makt. Demonstranterna tilläts att hålla ett möte den 31 december i skydd av artikel 31 i den ryska konstitutionen, som garanterar mötesfrihet, som ständigt kränks. Nemtsov greps när han skulle lämna området, och anklagas för att han var på ett otillåtet möte och för att han visade polisen motstånd. Även andra oppositionsledare greps. Många greps under de följande dagarna, när de protesterade framför fängelset.

Nemtsov sa under en intervju "Deras främsta mål var att bryta ner mig och min önskan att vara i opposition. - Men de lyckades inte", http://inosmi.ru/politic/20110131 Efter att Nemtsov kommit ur fängelset, har han fortsatt sin verksamhet genom att organisera ett nytt parti, National frihet, tillsammans med sina allierade, demokrater, Vladimir Ryzjkov, Michail Kasianov, Vladimir Milov. Denna vår kommer de att nominera en kandidat till det kommande presidentvalet. Det är osannolikt att de kommer att kunna registrera sitt parti. "De har ingen politisk framtid, åtminstone inte ännu - säger Klyamkin. Nemtsov sade att de skulle använda Internet för att förmedla sina idéer till människor, och sprida miljontals kopior av "moderna" samizdat "- broschyrer, över landet som berättar hur Putin förstör landet.

Den 31 januari genomfördes ytterligare möten i hela landet Under ett möte i Petersburg greps, fängslades och misshandlades flera deltagare När de försökte försvara yttrande och mötesfriheten. Flera poliser petade runt i publiken säger Valeria Strelnikova. I massmötet i Moskva de 31 januari deltog ca 800 människor. På plats fanns runt 200 poliser. 25 demonstranter greps av polisen.

Den ryska regeringen bekämpar den ryska oppositionen med alla medel. Nemtsov som frigavs på måndag konstaterar, inte utan sarkasm, att oppositionen har enats bakom galler. Han konstaterar att det som enar oppositionen är önskan att få bort den regim som leder landet till en säker död. Under 2010 var det många sammandrabbningar mellan regeringen å ena sidan och oppositionen och kritiker å andra sidan. Nemtsov tror att hans parti har alla chanser att vinna valet. Relationerna mellan makthavarna och opposition i Ryssland i dag är svåra. Å ena sidan struntar regeringen i oppositionen å andra när oppositionen går ut på gatan är de verkligen rädda för de. Då används batonger mot demonstranterna, många sätts i fängelse.

Flera journalister har mördats bl.a Anna Politkovskaja, Natalja Estemirova och Magomed Ausjev. Efter dessa mord har har trakasserierna och hoten mot människorättsförsvarare fortsatt och situationen är nu mycket allvarlig.

demonstration.jpg (9770 bytes)
Polisen försöker stoppa en demonstration i Moskva 2011.