Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Ryssland

Inledning Ryssland
Anna Politkovskaja
Gulaglägren
Ivan Vasilyevich Moiseyev - En rysk martyr
Memorial
NashiPutin
Natalja Estemirova
Oktoberrevolutionen
Ryska riksförbundet i Sverige
Sergej Kovaljev
Sergej Magnitskij
Sovjetunionen
Svenska Tjetjenienkommittén
Sveriges positiva hållning gentemot Kreml
Tragedin i Novocherkassk 1962
Vitryssland
Vladimir Vysotskij


Anna Politkovskaja

Anna Politkovskaja föddes 1958 i USA. Hennes pappa var FN diplomat. Några år senare återvände familjen till Sovjetunionen. annapolitkovskaja.jpg (10345 bytes)

Anna Politkovskaja var en rysk journalist som mördades i Ryssland i oktober 2006. Hon var känd för sitt motstånd mot Tjetjenienkriget och sin kamp för mänskliga rättigheter. Hennes uppmärksammade rapportering från kriget avslöjade många sanningar som stod i skarp kontrast med den officiella ryska nyhetsförmedlingen. Hennes arbete gjorde henne obekväm för Putinregimen. Vid gisslandramat i Beslan var hon på väg till Beslan för att förhandla då hon blev förgiftad på flyget. Hon blev allvarligt sjuk och medvetslös, men hon överlevde. Förhandlingen kunde dock inte genomföras.

Den 7 oktober 2006 sköts hon till döds i hissen i byggnaden till hennes lägenhet. Mordet har dragit till sig mycket internationell uppmärksamhet. "48-åriga Anna Politkovskaja hittades enligt polisen skjuten i en hiss i det hyreshus i centrala Moskva där hon bodde. Bredvid kroppen fanns en pistol och fyra patronhylsor - ett tecken på att det inte var ett rånmord utan att motivet snarare var politiskt". Göteborgsposten 7 0ktober 2006.

Anna Politkovskaja var Journalist för Novaja Gazeta. Hon var den enda journalist som vågade berätta om vad som händer i Tjetjenien under kriget, i material som hon samlade under mer än 40 resor till landet.