Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Ryssland

Inledning Ryssland
Anna Politkovskaja
Gulaglägren
Ivan Vasilyevich Moiseyev - En rysk martyr
Memorial
NashiPutin
Natalja Estemirova
Oktoberrevolutionen
Ryska riksförbundet i Sverige
Sergej Kovaljev
Sergej Magnitskij
Sovjetunionen
Svenska Tjetjenienkommittén
Sveriges positiva hållning gentemot Kreml
Tragedin i Novocherkassk 1962
Vitryssland
Vladimir Vysotskij


Sergej Magnitskij

Sergej Magnitskij var en av Rysslands ledande affärsjurister då han mördades på grund av sitt försvar för lag och rätt. Ingen ansvarig har ännu straffats, men den ryska mörkläggningen sker dessbättre inte i tysthet.

Fallet har uppmärksammats i den amerikanska senaten, Europarådet, EU-parlamentet och en rad nationella parlament. Juristen Sergej Magnitskijs död i ett häkte i Moskva hösten 2009 fick stor uppmärksamhet. Trots akut inflammation i bukspottkörteln nekades han vård och i höstas kom en utredning fram till att han troligen även misshandlats svårt strax före sin död.

Förra året väcktes åtal mot den läkare som hade ansvar för Magnitskij samt hennes chef i häktet. Men åtalet mot läkaren lades ner, med hänvisning till en lagändring och att preskriptionstiden passerat.Som jurist på investmentbolaget Hermitage Capital avslöjade Sergej Magnitskij hur höga chefer inom ryska polisen hade stulit över 1,5 miljarder svenska kronor ur statskassan.Att han själv efter avslöjandet åkte dit för skattebrott ses av hans arbetsgivare och familj som en ren hämndaktion.

Inom den ryska oppositionen och bland människorättsaktivister är kritiken stor mot hur fallet behandlats. överstelöjtnant Artiom Kuznetsov och major Pavel Karpov på inrikesministeriet genomförde en räd mot investmentbolaget Hermitage och beslagtog dokument och stämplar. Med hjälp av dessa tog officerarna olagligt över företag. Advokat Magnitskij avslöjade affären och namngav även officerarna. En månad efter sitt vittnesmål häktades Magnitskij på fabricerade grunder av överstelöjtnant Kuznetsov, vilken Magnitskij anklagat vara huvudman i miljardsvindeln.

Under elva månader fördes advokaten mellan olika häkten och misshandlades både fysiskt och psykiskt. Den sista månaden sattes han efter att ha vägrat ta tillbaka sitt vittnesmål i isoleringscell där han avled. Magnitskij hade förts till fängelset Matrosjka Tisjina där han skulle få vård för svåra bröstsmärtor. Men i stället för att undersökas fördes Magnitskij till en isoleringscell omgiven av åtta vakter. De fäste honom vid en säng och misshandlade honom med gummibatonger. Representanter för fängelset säger att de var tvungna att använda handklovar för att Magnitskij svor och vevade med armarna och hotade att begå självmord. Men det är lögner, sade människorättsaktivisten Valerij Borsjtjov, som själv lett undersökningen, på en presskonferens. Tidigare har myndigheterna hävdat att Magnitskij dog på operationsbordet.

I en ny rapport finns dock belägg från ambulanspersonal att advokaten varit död i 15 minuter när de fick ta hand om honom i cellen.Fallet Magnitskij har väckt stor internationell uppmärksamhet och många ser det som ett bevis för den omfattande korruption och brottslighet som råder i maktens korridorer. Statstjänstemän riskerar sällan åtal även om bevisen mot dem är uppenbara.