Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Ryssland

Inledning Ryssland
Anna Politkovskaja
Gulaglägren
Ivan Vasilyevich Moiseyev - En rysk martyr
Memorial
NashiPutin
Natalja Estemirova
Oktoberrevolutionen
Ryska riksförbundet i Sverige
Sergej Kovaljev
Sergej Magnitskij
Sovjetunionen
Svenska Tjetjenienkommittén
Sveriges positiva hållning gentemot Kreml
Tragedin i Novocherkassk 1962
Vitryssland
Vladimir Vysotskij


Ivan Vasilyevich Moiseyev - En rysk martyr

Ivan (Vanja) Moiseyev föddes i Volontirovka, Suvorov distriktet i Moldavien 1952. Han hade 7 syskon samtliga hade uppfostrats i kristen tro. Han blev medlem av den baptistiska kyrkan 1970.

1970 blev han inkallad i sovjetiska armén. Innan han blev inkallad predikade han evangeliet med stor entusiasm både i kyrkan och till ungdomarna i Volontirovka. Redan från de första dagarna i armén fick han utstå stora prövningar på grund av sin kristna tro. Förföljelserna mot Ivan Moiseyev började direkt efter det att han hade blivit inkallad. Vanja letade efter ett rum där han kunde be, han hittade ett rum som var ledigt fram till 10.00. Väckning var kl 6.00, efter det att han gjort sig iordning gick han och bad. Ibland kom han sent till frukosten för att han inte höll koll på tiden. Så kom dagen för hans första prövning. Klockan var nio när han hade bett färdigt och han sprang till uppställningen, alla väntade på honom. Vanja fick följa med regementschefen för samtal. Chefen ville att Vanja skulle avstå från sin tro. Som straff fick Vanja stå på knä och tvätta golven med en borste. Han var glad och bad medan han arbetade. Efteråt samtalade divisionschefen med honom i tre timmar, han skrek på Vanja. Han ville övertala honom att avsäga sig sin tro. Vanja sade till chefen att han inte kunde bli övertalad genom skrik. Då sattes han i en cell och fick inte mat på fem dagar. Han bestämde sig för att fasta och be. De trodde att han skulle bli sjuk om han inte åt, men kontrollen visade att han var frisk. Vanja vägrade att ställa sig i ledet och sjunga militärsånger. Såsmåningom när han vägrade att förneka sin tro blev han förföljd och torterad. Han fick stå i träningsbyxor, jacka, mössa och stövlar i 30 minus grader i fem timmar. Efter en stund kom en officer fram till honom och frågade om han frös och om han hade tänkt om, men Vanja hade inte tänkt om. Under den tiden han hade ståt hade han bett till gud, han hade bett för officerarna. Och hade inte frusit. Efter ytterligare 20 minuter kom en officerare fram till honom, de frös men Vanja frös inte sådana prövningar hade han ofta. Han fick stå flera kvällar på raken i kylan under två veckor.

Vid jul skrev Vanja ett brev hem där han berättade att han inte hade tagit en kulspruta i sin hand eller eden. Han skrev att det var femte dagen sedan han hade börjat sin strid. Han hade stått framför överstelöjtnanter, löjtnanter och majorer. I brevet skrev han att herren hade besegrat allt. "Något hemskt väntar mig men jag är inte rädd, jag darrade inte framför de. Gud skulle ge er sådan styrka". Video klipp om Vanja på You Tube "Vanya Moiseyev".

Han fick sitta i fängelse tre dagar men han vägrade att överge sin tro. Då skickades han till Odessa där de satt in hans ben i frysen fem minuter. Han kunde inter röra benet, men ha bad till Gud och kunde sedan röra benen sitt på nytt. Efter det sattes han i fängelse för 10 dagar. De satte en gummidräkt på honom som satt hårt. Men Vanja vägrade att avsäga sig sin tro. Efter det skickades han till Kertch där han mördades. De slog hans huvud med järnrör. Vid hans hjärta fanns många hål. På hans kropp fans även många brännmärken. När Vanja var halv död dränkte de honom för att sopa bort alla spår. Den 16 juli 1972 dog han en martyr död bara 20 år. En officer åkte med has kista till hans föräldrar. Då hans mamma öppnade kistan fick hon en chock. Hon kände inte igen sin son. Stora tårar rulla ner för hennes kond.


Ivan Moiseyev


Ivan Moiseyev 16 juli 1972