Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Ryssland

Inledning Ryssland
Anna Politkovskaja
Gulaglägren
Ivan Vasilyevich Moiseyev - En rysk martyr
Memorial
NashiPutin
Natalja Estemirova
Oktoberrevolutionen
Ryska riksförbundet i Sverige
Sergej Kovaljev
Sergej Magnitskij
Sovjetunionen
Svenska Tjetjenienkommittén
Sveriges positiva hållning gentemot Kreml
Tragedin i Novocherkassk 1962
Vitryssland
Vladimir Vysotskij


Natalja Estemirova

Den 23 februari 1944 beordrade Stalin deportering av de tjetjenska och ingusjiska folken till Centralasien. Mer än hälften av de cirka 500 000 människor som tvingades iväg dog på grund av svält eller våld.

Det som hände för 66 år sedan kan verka avlägset nu, men det begås fortfarande svåra övergrepp i Tjetjenien idag. Tjetjeniens president Kadyrov har gradvis förvandlat Tjetjenien till en plats där människor inte längre vågar säga vad de tänker och där de lever under ständig skräck för repressalier för påstådda brott eller brott som anhöriga och vänner anklagas för att ha begått. Detta sker med de ryska myndigheters vetskap.

estemirova.jpg (3337 bytes) Under sommaren 2009 trappades hoten mot just människorättsaktivister upp och flera kända och mindre kända aktivister fördes bort och mördades. Mest uppmärksammat blev mordet på Natalja Estemirova i juli 2009. Natalja Estemirova föddes 28 februari 1958 i Saratov. Natalja Estemirova studerade historia vid Groznyjs universitet och arbetade som lärare i staden till 1998.

Hon hade ända sedan andra Tjetjenienkriget 1999 samlat information om brott mot mänskliga rättigheter hon arbetade tillsammans med bland andra Anna Politkovskaja och juristen Stanislav Markerlov, som båda mördades. Hon blev mördad den 15 juli 2009 i Ingusjetien. Natalja var en rysk människorättsaktivist med fokus på Kaukasus. Hon var styrelsemedlem i Memorial som är en organisation som kämpar för mänskliga rättigheter. Mer om Memorial på en särskild sida. Den 15 juli 2009 fördes hon bort från Groznyj i Tjetjenien och sköts till döds.

Före sin död hade Estemirova arbetat bland annat med att utreda mordet på journalisten Anna Politkovskaja. Memorial sade i ett uttalande den 15 juli att Estemirova förts bort med våld från sitt hus i den tjetjenska huvudstaden Groznyj, tvingats in i en bil men hunnit ropa att hon hade blivit kidnappad. Estemirova var en av Memorials viktigaste medarbetare i Kaukasien. Natalja samlade bevis på ryska soldaters övergrepp mot civila under Tjetjenien kriget.

2007 tog Natalja emot det första Anna Politkovskaja priset för kvinnliga människorätts kämpar i krig och konflikt. Priset delades ut av det ny startade människorätts organisationen "reach all woman in war" nå alla kvinnor i krig. Priset instiftades efter Anna Politkovskajas död för att uppmärksamma kvinnor som risker allt för att försvara offrens rättigheter. Detta mord följdes av fler kidnappningar och mord. Enligt Memorial kidnappades mer än 90 personer förra året vilket är en fördubbling jämfört med året innan. Av de 90 släpptes eller köptes 58 personer fria, 10 hittades döda, 18 är fortfarande försvunna och 4 är under utredning.