Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Ryssland

Inledning Ryssland
Anna Politkovskaja
Gulaglägren
Ivan Vasilyevich Moiseyev - En rysk martyr
Memorial
NashiPutin
Natalja Estemirova
Oktoberrevolutionen
Ryska riksförbundet i Sverige
Sergej Kovaljev
Sergej Magnitskij
Sovjetunionen
Svenska Tjetjenienkommittén
Sveriges positiva hållning gentemot Kreml
Tragedin i Novocherkassk 1962
Vitryssland
Vladimir Vysotskij


Sergej Kovaljev

Kovalev föddes i staden Seredina-Budai Ukraina. År 1932 flyttade familjen till Podlipki en by i närheten av Moskva. På 60-talet var Sergej Kovalev var en av Sovjetunionens mest kända dissidenter idag håller han på att återfå denna status för sin kritik av utvecklingen i dagens Ryssland.

Efter det att Vladimir Putin valdes till president har Sergej Kovaljev på nära håll sett hur det ryska kontrollsamhället åter växt sig starkare och allt mer börjar påminna om sovjettiden. "Jag tyckte att det var märkligt att väst reagerade så starkt på Österrikes extrempolitiker Jörg Haider. Jag menar, Österrike är inte ett så stort land. Men det fanns ingen rädsla eller kritik när en officer från KGB tog över ett av världens största länder med en stor kärnvapenarsenal till sitt förfogande. Vad skulle omvärlden ha sagt om en före detta officer i Gestapo blivit kansler i Tyskland". säger Sergej Kovaljev.

I över 50 år har Sergej Kovaljev kämpat för mänskliga rättigheter i sitt hemland. Han grundade bland annat ryska Memorial. Som jag redan har berättat om. Kovalev var en av en grupp på cirka 14 aktivister som utgjorde Aktionsgruppen för försvar av mänskliga rättigheter i Sovjetunionen 1969. Han arresterades den 8 december 1974, och rättegången var i Vilnius, anklagad för antisovjetisk agitation och propaganda (artikel 70 i RSFSRS strafflag) och tjänade sju år i arbetsläger i Perm regionen och i Christopol fängelset , och senare tre år i intern exil i Kolyma. Efter att han hade återvänt, bosatte han sig i Kalinin (nuvarande Tver).

Efter upplösningen av Sovjetunionen, återvände Kovalev till politiken. I januari 1991, blev han medförfattare till förklaringen om de mänskliga och medborgerliga rättigheterna i Ryssland och var en stor bidragsgivare till artikel 2 (fri-och rättigheter Människan och Medborgare) i Ryska federationens konstutition. Från 1993-1995 var han medlem i Duman (den ryska riksdagen) Sedan 1994 protesterade han mot kriget i Tjetjenien. Han anslöt sig till de tjetjenska rebellerna och uppmanade ryska soldater att lämna Tjetjenien.

Pga. hans politiska verksamhet uteslöts han från Duman 1995. 2002 organiserade han en offentlig kommission för att utreda lägenhets bombningarna i Moskva 1999 (det Kovalev kommissionen) År 2005 deltog han i, en TV-dokumentär om historien om den sovjetiske dissidenten rörelsen (De som valde frihet). I mars 2010 undertecknade Kovalev en online anti-Putin manifest från den ryska oppositionen "Putin måste gå". Kovalev har mottagit flera utmärkelser och hederstitlar.