Kommunismens Brott

Startsidan

Asien
Baltikum
Latinamerika
Polen
Ryssland
Tjeckoslovakien
Ungern
Östtyskland

Frihetskämpar
Hedersmedlemmar
Intervjuer
Kända kommunister
Kommunistiska partier
Missbruket av psykiatri
Putin FSB/KGB
KGB-män
Föreningen Expo

Bokrecensioner
Clartéförbundet
Contras nätbokhandel
Hjälpcenter
Mitt möte med KGB
Musik
SKP gav mig psykisk ohälsa
Svenska Memorial
Videomaterial
Övrigt

Forum
Gästbok
Länkar
Några viktiga ord
Om sidan

Ryssland

Inledning Ryssland
Anna Politkovskaja
Gulaglägren
Ivan Vasilyevich Moiseyev - En rysk martyr
Memorial
NashiPutin
Natalja Estemirova
Oktoberrevolutionen
Ryska riksförbundet i Sverige
Sergej Kovaljev
Sergej Magnitskij
Sovjetunionen
Svenska Tjetjenienkommittén
Sveriges positiva hållning gentemot Kreml
Tragedin i Novocherkassk 1962
Vitryssland
Vladimir Vysotskij


Vladimir Vysotskij

Vladimir Vysotskij (1938-1980) var en rysk skådespelare, sångare och poet. Vysotskij var gift bland andra med den franska skådespelerskan Marina Vlady. De gifte sig 1969. De hade båda egna barn från tidigare äktenskap. Marina var tvungen att gå med i Frankrikes KP för att kunna få visum till Ryssland för att umgås med sin man. Detta gav Vysotskij ett skydd mot förföljelse från den ryska regeringens sida som hade tröttnat på hans antisovjetiska texter.

Vysotskij var känd och älskad på olika scener i Moskva, framför allt då Tagankateatern, senare också på film och i TV. Han var med i 30 olika filmer. Han är mest känd för rollen Hamlet. som han spelade på Taganka teatern. Han började skriva låtar på 1960-talet. Han har producerat över sexhundra sånger. Balladernas teman skiftar: kriget, idrotten sagomotiv etc. Vysotskij säger att han försöker behandla problem som angår hela mänskligheten. I sina texter tar han upp frågor som livet, döden, ödet, hatet, kärleken, orättvisan, hjältemodet, lidandet, friheten och vänskapen.

I början sjöng han de ibland vänner och hade inte en tanke på att ge ut de. Hans vänner hade spelat in de på band och de började sprida till alla deras vänner och bekanta. De blev så populära att många ville att han skulle uppträda för publik. Han sjöng för studenter och arbetare, i fabriker, på universitet och för olika organisationer. Han fick aldrig uppträda på scenen med sina sånger. Detta gjorde honom både ledsen on upprörd. Det är en av anlädningarna att han började dricka vodka. Han drack även på grund av allt elände i landet. Han såg hur svårt många människor hade det. Alkoholen tog hans liv. Man kan säga att han indirekt blev ett offer för sovjetsystemet.

En del av hans sånger var samhällskritiska och spreds illegalt på kassettband före 1989. Många sånger är riktade mot det politiska förtrycket i dåvarande Sovjetunionen. "Sanningen och lögnen" som handlar om hur lögnen utger sig för att vara sanningen. Sången vargjakten som handlar om jakten på oliktänkande är ett exempel på hur man kan med hjälp av symboler undgå censuren. Sovjetunionen är upplöst men Vladimir Vysotskijs sånger om utsatta människor i ett totalitärt samhälle kommer att vara aktuella så länge det finns utsatta människor och så länge som det finns totalitära samhällen. Vysotskij var utan tvekan en dissident - men han balanserade ofta skickligt på censurens vassa knivsegg.

Många av hans sånger som skrevs för 1989 spelades aldrig in på skivor de släpptes först 1989. Han skrev sina låtar på natten efter arbetet på Teatern. Fast Vysotskij var för ung för att delta i andra världskriget var hans sånger om kriget mycket realistiska. Alla hans sånger innehöll sanningen om livet. Vladimir Vysotskij är symbol för dagens kamp för frihet och mänsklig värdighet.

Vysotskij tillhörde en grupp sångare som kallades för "författares sånger" dessa sångare skrev sina egna ofta samhällskritiska texter. Sångerna uppfördes i olika parker och annonserades efter det att alla kontoren stängt på fredagskvällar. Vysotskij upplevde en enorm popularitet bland folket. Han fick aldrig uppträda på med sina sånger på offentliga scener.

Han använde olika tekniker för att skriva sina låtar, för att undgå sovjetstatens censur och straff. ljus i händerna. Tre dagar efter sin död kom det fortvarande många människor till hans grav. Hans produktion är mycket omfattande och utgörs förutom av drygt 600 sånger bland annat av ej tonsatt lyrik och prosaverk. Ryssarna säger att han sjunger om deras liv. Det finns en uppriktighet och innerlighet i hans konst som berör.

1980 avled Vysotskij i en hjärtattack, 42 år gammal. Vysotskij var mycket populär, och han följdes till graven av ett stort följe människor som stod tysta framför graven med blommor eller tända Vid Vysotskijs grav står en staty. Graven finns färska nejlikor, trots att Vysotskij hade varit död i över två decennier. I Ryssland är Vysotskij ett nationalhelgon. Hans sånger sjungs överallt och människor kan hans sånger utantill. De spelar hans sånger på Radio. I närheten av tunnelbanestationen Taganskaja i nordöstra Moskva inte långt från Tagankateatern, som Vysotskij arbetade på under större delen av sitt vuxna liv, finns ett litet museum till hans ära.

Vysotskij hör till mina fvoriter bland ryska sångare. Jag hittade en på internett sånger av Vysotskij som jag aldrig hört förut. De var förbjudna under sovjetdiktaturen. En av sångerna är en saga som mormor brättar för Aljesha om en skata som bakade kakan och bjöd alla på kakan en sked till far en sked till mor en sked till syster och en sked till bror Aljesha växte upp och var lika snäll som skatan men en dag blev det reisionHela familjen kallades till högsta domstolen domaren sa var inte oroliga små barn högsta domstolen har något åt alla ett år till mor, ett år till far, ett år till syster och ett år till bror.