Svenska
Memorial
     

Startsidan

Blogg
Senaste nytt
Presentation
Hedersmedlemmar

Stort föredrag 27/2
Konferenser
Resor

Ryssland
Ryska Ambassaden
Ryska Mistralfartyg
Internationella Memorial

FSB
Anna Polikovskaja
Michail Suprun
Johan Bäckman
Natalja Estemirova
Ung kvinna berättar
Kontrollerar för extremism

Länkar
Videomaterial
Övrigt

Anna Polikovskaja

Anna Politkovskaja, född 30 augusti 1958 i New York, USA, död 7 oktober 2006 i Moskva, var en ukrainsk-judisk journalist som var född och medborgare i USA, samt medborgare i Ryssland.

Hon var känd för sitt motstånd mot Tjetjenienkriget och sin kamp för mänskliga rättigheter. Hennes uppmärksammade rapportering från kriget avslöjade många sanningar som stod i skarp kontrast med den officiella ryska nyhetsförmedlingen. Hennes arbete gjorde henne obekväm för Putinregeringen.

Politkovskaja föddes som Anna Mazepa i New York som dotter till judisk- sovjetisk-ukrainska FN-diplomater. Hon återvände strax med familjen till hemlandet, där hon studerade vid Moskvas universitet och tog examen 1980. Efter studenten började hon arbeta för tidningen Izvestija. Sedan 1999 var hon kolumnist för tidningen Novaja Gazeta.

Hon var vid flera tillfällen inblandad vid förhandlingar efter att terrorister tagit gisslan, bland annat under gisslandramat på Dubrovkateatern då tjetjenska rebeller tog besökarna som gisslan.

Vid gisslandramat i Beslan var hon på väg till Beslan för att förhandla då hon blev förgiftad på flyget. Hon blev allvarligt sjuk och medvetslös, men hon överlevde. Förhandlingen kunde dock inte genomföras. Den 7 oktober 2006 sköts hon till döds i hissen i byggnaden till hennes lägenhet. Mordet har dragit till sig mycket internationell uppmärksamhet.[1]

Anna
Anna Politkovskaja i bild här