Svenska
Memorial
     

Startsidan

Blogg
Senaste nytt
Presentation
Hedersmedlemmar

Stort föredrag 27/2
Konferenser
Resor

Ryssland
Ryska Ambassaden
Ryska Mistralfartyg
Internationella Memorial

FSB
Anna Polikovskaja
Michail Suprun
Johan Bäckman
Natalja Estemirova
Ung kvinna berättar
Kontrollerar för extremism

Länkar
Videomaterial
Övrigt

Johan Bäckman

Nationalitet: Finländare
Alma mater: Helsingfors Universitet
Känd för: Kontroversiella synpunkter, pro-ryska uttalanden, kritik mot Estlands integrationspolitik

backman.jpg (9312 bytes) Erkki Johan Bäckman (född 18 maj 1971) är en finländsk politisk författare, rättssociolog, kriminolog, samt adjungerad professor vid tre finländska universitet.

Han genomgick sin utbildning i sociologi vid Helsingfors universitet, där han försvarade sin doktorsexamen 2006, och är nu adjungerad professor i rättssociologi. Han är också adjungerad professor i kriminologi vid Åbo universitet och Östra Finlands universitet. Han har undervisat i rättssociologi, kriminologi samt rysslandskunskap vid flera finländska universitet.

Bäckman har skrivit böcker, varav några kontroversiella, om de finsk-sovjetiska relationerna under det kalla kriget, krigshistoria mellan Finland och Sovjetunionen, organiserad brottslighet i Ryssland och Estland, den ryska maffian, terrorism samt Estlands historia. Som talesman för den finska antifascistkommittén (Suomen antifasistinen komitea), är han emot den integrationspolitik som förs i Estland och Lettland gentemot den ryskspråkiga minoriteten och hävdar att där förs en "apartheidpolitik". Under de senaste åren har Bäckman ofta kommenterat finsk-ryska omvårdnadsfall om barn och så kallade mormorsfall i ryska medier.

Bäckman har en bakgrund inom musiken. Enligt Helsingin Sanomat blev han en offentlig person i slutet av 1980-talet då han spelade fagott i en tävling för unga solister på nationell TV. Bäckman spelade också fagott i Finska Radions Symfoniorkester.